Cookie Icon Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Velkommen til Tumletid i vand

Tumletid i vand arrangeres af bObles i samarbejde med Børneulykkesfonden, Huggies og Derma. Tumletid i vand er et arrangement for dig og din baby, hvor I får mulighed for at komme tættere på hinanden i takt med, at I udforsker vandets sjove egenskaber og bruger din babys motorik.

Vand er nemlig et fantastisk element, der stimulerer og udfordrer både krop og sanser: Det er vådt, koldt, varmt, blødt, hårdt, det kan smages, duftes og har lyd! Trykket i vand er anderledes end på land, og det påvirker blodbanerne i kroppen, hvilket får vores hjerte til at arbejde hårdere – på en ganske skånsom måde. Man skal derfor bruge flere kræfter på at bevæge sig og trække vejret, når man er i vand, og det styrker hele vejrtrækningsapparatet. Vand er desuden et sted, hvor barnet får fuld bevægelsesfrihed – der er intet generende tøj, intet hårdt underlag og ingen tyngdekraft, som står i vejen. Det gør vandet til helt fantastisk sted for din baby at udvikle motorikken.

Jo tidligere man kommer i vandet som lille, desto hurtigere opbygger man et trygt og afslappet forhold til dét at opholde sig i vand. Heldigvis kan I starte allerede, når dit barn er 8 uger gammel og vejer mindst 5 kg.

Igennem kampagner og oplysning om sikkerhed til både forældre og børn samt ved at afholde arrangementer, der sætter fokus på børns motorik og kropslige kontrol igennem aktiv leg i trygge rammer, er Børneulykkesfonden med til at gøre børns færden i verden mere sikker – både i vand og på land. Vores motto er, at læring skal ske igennem leg.

Vi ønsker dig en fantastisk Tumletid i vand-oplevelse med dit barn og håber bestemt ikke, at det bliver den sidste! Derfor har vi på denne side samlet en række nyttige råd til, hvordan du og din baby i fremtiden får gode oplevelser i svømmehallen.

Pakkeliste til svømmehallen:

 • 2-3 babyhåndklæder: ét efter badet inden svømmeturen, ét efter svømmeturen, og ét efter det endelige bad.
 • Badeble og badebukser.
 • Skifteble, puslegrej.
 • Evt. sutteflaske og mælk.
 • En hue til hjemturen – én der går ned over ørerne.
 • Babysæbe

 

Når I begge er klar – Tag først afsted til svømmehallen, når din baby er omkring 8 uger og vejer minimum 5 kg. Ellers bliver det for koldt for barnet, som endnu ikke kan regulere kropstemperatur. Stumpen fra navlestrengen skal også være faldet af. Hvis du for nyligt har født, så vent til du er helet og har fået ok fra lægen. Der går typisk 8 uger, men det kan variere fra person til person.

Træn derhjemme – Det er en fordel, at barnet er blevet helt tryg ved at få vand på kroppen og i ansigtet, før I tager i svømmehallen. Det kan I øve derhjemme i badet.

Tjek din svømmehal – Der kan være mange forskellige krav til badebleer og badebukser i de forskellige svømmehaller, og det er heller ikke altid tilladt at tage en barnevogn med ind i forhallen. Tjek derfor din svømmehal ud på nettet, eller ring til dem, inden I tager afsted. Nogen gange sælger svømmehallen badebleer og badebukser. Her kan du også tjekke, hvilke babyfaciliteter de har – f.eks. om de har babybadekar i omklædningen, klapvogne og babystole, som du kan tage med ind i hallen, så der ikke kommer snavs med ind udefra.

Undgå kulde – Når du ankommer til omklædningsrummet i svømmehallen, så sørg for, at du klæder dig selv af først og din baby bagefter. Det gælder om, at din baby skal være våd og kold i kortest mulig tid. Baby er derfor den sidste til at få tøjet af og den første til at få det på igen, når I er færdige. Husk en hue til hjemturen.

Vask dig selv først – Når I går ud til bruserne, så hav badetøj og håndklæder med (f.eks. i en stor taske), og lad din baby sidde i barnestolen og kigge op på dig, mens du vasker dig og tager badetøj på. Herefter kan du vaske din baby, enten i en stor håndvask eller i et babybadekar, som mange svømmehaller har. Det er vigtigt, at din baby bliver vasket, også selvom I lige har været i bad derhjemme. Efter badet tørrer du dit barn helt, giver badeble og rene badebukser på, svøber den lille ind i et tørt håndklæde og så tilbage i klapvognen eller babystolen. Nu er I klar til at gå ud. Tag evt. et ekstra tørt håndklæde og en sutteflaske med i tasken. Nogle gange kan omklædningsrummet give rigeligt med nye indtryk. I så fald kan I nøjes med at kigge på de andre, der svømmer i bassinerne, eller bare tage hjem og prøve at komme i vandet næste gang. Hvis I har booket en tid til Tumletid i vand, så vent med at gå i vandet, før timen begynder, så din baby kan holde varmen. Sæt jer i stedet og fordøj alle de nye indtryk fra hallen; duften, lyden, etc.

Ned i bassinet - Når I skal ned i bassinet, så hold baby med ansigtet udadtil og ryggen mod din mave. Sænk hurtigt barnet ned i vandet, og vend jer, så I kan kigge hinanden i øjnene. Mærk, hvordan vandet støtter dig i at holde dit barn.

Aldrig alene – Først og fremmest: Lad aldrig din baby være alene i vand – heller ikke med større søskende. Sørg for at tage alt med dig, før du påbegynder svømningen. Har du alligevel glemt noget i omklædningen, så tag barnet med dig tilbage. Små børn kan drukne på under 10 cm vand. Hvis et lille barn får sit ansigt under vand, vil det åbne munden for at skrige, og lungerne fyldes. Med hovedet under vand kan barnet ikke orientere sig og vil ikke selv kunne få hovedet op eller rulle om på ryggen.

Vær rolig – Sørg for at udsende de rette signaler, så du beroliger dit barn, når I er i vandet. Hvis den voksne er rolig, bliver barnet ofte også mere roligt. Det er vigtigt, at din baby føler sig tryg. Hvis du smiler, griner og pjatter, vil dit barn hurtigt synes, det er skønt og helt ufarligt at opholde i vandet. Hvis din baby alligevel er nervøs, så fortæl, hvad du gør, og at du ikke slipper ham eller hende.

Legen i centrum – Tumletid i vand handler om tilliden, trygheden og det nære samvær mellem forældre og barn. I vandoverfladen er I på samme niveau, og I kan have fokus på hinanden; på at pjatte, lege og tale sammen. Når I er i bassinet, kan du prøve at tage munden under vand og puste vand på din babys ansigt. Prøv herefter at få dit barn til at efterligne dig.

Svømmerefleks - Babyer kender faktisk allerede følelsen af vand fra mors mave, og naturen har endda udstyret dem med en såkaldt svømmerefleks. Det betyder, at babyer begynder at spjætte med arme og ben, når de kommer under vand, og de svømmer derfor helt naturligt hundesvømning. Du kan stimulere svømmerefleksen ved at bevæge din baby rundt i bassinet, så de kan mærke vandet stryge mod huden. Stå derfor aldrig stille i bassinet, men før din baby rundt.

Udhvilet – Når det kommer til babyer, kan man som bekendt aldrig helt forudse, hvordan en bestemt oplevelse bliver, og der er ikke langt fra succes til fiasko. Det er vigtigt, at barnet er udhvilet, sundt og rask. Nogle dage vil dit barn være mindre oplagt eller være decideret på tværs. Og det er jo helt okay. Sørg i så fald for at få oplevelsen til at handle mere om hygge og afslapning og kontakten mellem jer. Med andre ord, tag ”baby-steps” ;)

Baby bestemmer - Sørg for at gå op af vandet, når den lille ikke synes, det er sjovt mere, eller hvis din baby fryser. Tag evt. badebukserne af med det samme, når I kommer op af vandet, og pak den lille ind i et tørt håndklæde, inden I går ind i omklædningen. Hvis det er muligt, så vent lidt med at give mad/mælk, og sørg i stedet for at få vasket klorvandet af hurtigt. Svømning gør både sulten og træt, så giv mad og tøj på, og lad babyen slumre i barnestolen, mens du selv bliver færdig. Hvis din baby har svært ved at finde ro, er det muligvis fordi, den lille er blevet overstimuleret. Overvej evt. at forkorte svømmeturen næste gang.

Kort sagt:

 1. Begynd tidligt – allerede efter ca. 8 uger kan du begynde til Tumletid i vand med dit barn.
 2. Start med at vænne dit barn til at få vand i ansigtet, når I bader derhjemme.
 3. Tjek svømmehallens regler og faciliteter, før I tager afsted: Badeble/babybadekar/barnestol/etc.
 4. Hold baby varm og tør længst muligt, f.eks. med ekstra håndklæder og en hue til hjemturen.
 5. Lad aldrig dit lille barn være alene i vand - heller ikke med større søskende.
 6. Vær afslappet, lyt til dit barns signaler, og hav det sjovt!
Støt os Følg os