Gode Trafikråd

Giv hjelmen et sikkerhedstjek

Det er ikke nok, at dit barn kører med cykelhjelm, hvis ikke den bliver brugt korrekt. Konsekvensen er, at sikkerheden falder betydeligt. Derfor giver Børneulykkesfonden dig 5 gode råd, så dit barn kan få den optimale beskyttelse og færdes sikkert i trafikken.
 1. Hjelmen skal sidde nærmest vandret på hovedet. Der skal være omkring to cm fra øjenbrynet til hjelmens forkant.
 2. Hjelmen skal dække pande, baghoved og tindinger. Den skal sidde så fast, at den ikke kan rutsje rundt på hovedet.
 3. Justér remmene en gang om ugen. De skal være så stramme, at hjelmen sidder godt fast uden, at det er ubehageligt.
 4. Husk, at dit barn skal have ny cykelhjelm, når den gamle er for lille til at dække hovedet tilstrækkeligt.
 5. Skift hjelmen ud, hvis den får et slag. Selv den mindste flække betyder, at hjelmen ikke er sikker mere.

Bliv set i trafikken

Lige meget om solen skinner, det er mørkt eller regner, er det vigtigt, at dit barn kan blive set i trafikken. Læs mere om, hvordan du bliver set i mørket på: www.refleksdag.dk
 1. Børn iklædt neutrale farver kan være svære at se i trafikken. Derfor er det en god idé at klæde dem i noget, der vækker mere opsigt – fx er en gul refleksvest helt ideel, når man færdes i trafikken.
 2. Husk, at det lovpligtige udstyr som cykellygter, reflekser og ringeklokke altid skal være i orden.

Tips til forældre

Før du tager dit barn med ud i trafikken, er det vigtigt, at de har lært at cykle sikkert. Det vil sige, at de kan cykle og orientere sig samtidig, uden at de slingrer for meget. De skal kende de mest almindelige vejskilte og lære at give tegn ved stop og sving.
Ifølge færdselsloven må børn under 6 år ikke cykle uden ledsagelse af en person, der er fyldt 15 år. Selvom man må cykle selv, når man fylder 6 år, er det vigtigt at huske på, at der sker rigtig mange ulykker i trafikken, og det kan være svært for en 6-årig at have fokus på det hele. Det er derfor en god idé fortsat at cykle en masse ture med dit barn, så det kan blive fortroligt med trafikken.
Her kan du læse om gode råd, der hjælper de små til en sikker cykeltur i trafikken.
 1. Trafikregler: Følg anvisningerne fra de skilte du møder på din vej, og husk altid først at køre over, når trafiklyset bliver grønt.
 2. Husk hjelmen: Din cykelhjelm kan redde dit liv, hav den derfor altid på, når du cykler.
 3. Lygter: Når mørket falder på, er det frem med lygterne. De andre bilister i trafikken kan ikke se dig, hvis du cykler uden lys i mørket.
 4. Hold øjne og ører åbne: Hold et vågent øje med resten af trafikken og vejen foran dig. Læg mærke til, om der ligger våde blade, er huller i vejen eller andet, der kan få dig til at vælte. Ikke noget med musik i ørene, når du cykler. Du skal kunne høre, hvis der er fare på færde.
 5. Bliv set: Det er en god idé at tage en refleksvest på, når du cykler. På den måde sikrer du dig, at andre i trafikken nemt kan se dig.
 6. Se dig for: Husk at se dig godt for, når du drejer, og signalér, hvilken vej du skal. Når du standser, så ræk en hånd i vejret, så de andre kan se, at du stopper.
 7. Cykelsti: Hvis der er cykelsti, skal denne altid benyttes. Cykler du på vejen, skal du huske altid at køre i samme retning som bilerne, og aldrig køre imod dem.
 8. Parkerede biler: Hold ekstra godt øje, når du cykler, da en parkeret bil pludselig kan køre ud, eller en bildør kan åbne uden varsel.

Spil og opgaver

Trafikundervisning

Når dit barn skal ud og cykle i trafikken, skal barnet kende sine trafikregler.
TRAFIK-KLAR? er et gratis spil, der er sjovt og udfordrende, og samtidig lærer dit barn om sikkerhed i trafikken, når man skal ud og cykle. Spillet har indtalt al tekst, så selv de yngste kan være med. Lær om trafikreglerne i Trafikskolen og få testet den nye viden på banen i Trafikprøven – først skal man dog svare rigtigt på 20 trafik-spørgsmål i Teoriprøven. Spillet kan spilles i en browser, der understøtter Flash, eller kan hentes på Android-tablets og iPad.
Hent spillet her.

Trafikopgavehæfte

I den oppustelige Trafiklegeplads finder man en Trafikskole, hvor børnene bliver testet i trafikregler, trafikskilte og en masse andet. I Trafikskolen kan man også prøve kræfter med Børneulykkesfondens trafikopgavehæfte, hvor der er sjove labyrinter, ”gæt et skilt”, tip en 13’er og meget mere.
Se Børneulykkesfondens trafikhæfte her